Om chauffeurs onderweg te begeleiden tijdens het rijden van hun route, ontwikkelde ik in 2016 op verzoek van U-OV (destijds uitgevoerd door Qbuzz) een nieuwe variant van de “routepijl”. Dit na gesprekken met onder andere teammanagers, chauffeurs en instructeurs.

De serie pijlen die tot dan toe in gebruik was, bleek inconsistent, slecht leesbaar en soms ook verouderd. Zo kregen chauffeurs te maken met vier verschillende soorten routepijlen. Het was noodzakelijk om iets nieuws te ontwerpen, dat nog niet in gebruik was. Zodoende hoefden chauffeurs zich enkel te concentreren op de nieuwe pijlen.

Vooronderzoek

Naast dit uitgangspunt, mochten de pijlen ook niet te groot zijn. Dit zorgde voor een rustiger en netter straatbeeld. Een andere eis, is dat er geen sprake mocht zijn van verwarring. De vorm en de kleurencombinatie zouden in principe niet in het RVV mogen voorkomen.

Uiteindelijk werd gekozen voor de ruitvormige borden, uitgevoerd in verkeersgeel. Omleidingsroutes kregen een oranje basiskleur. Het lettertype voldoet aan de CROW-eisen voor bebording. Om de leesbaarheid in het donker te vergroten, zijn alle borden uitgevoerd met reflecterend materiaal.


Generieke indeling

De indeling van het bord maakt het, door het vaste stramien, onmogelijk om door baldadige jongeren anders opgehangen te worden. Ook als de borden door vervuiling slecht leesbaar zijn, is, in theorie, door de indeling van het bord, de juiste rijrichting te vinden.


Brede inzetbaarheid

Verder is er binnen hetzelfde stramien gekeken naar oplossingen om meer instructies te geven aan chauffeurs. In het kader hiervan zijn ook borden ontworpen om aan te geven wanneer een chauffeur gebruik kan maken van een handmatige aanmelding bij een verkeerslicht, een tijdhalte of een splitsing in de route.


Duurzaamheid

In het kader van duurzaamheid is bewust gekozen voor materialen die minimaal 15 jaar mee moeten kunnen gaan. Dat houdt in dat bij een lijnwijziging enkel een volledige sticker over het bord geplakt hoeft te worden, waardoor het vervangen van een compleet bord niet meer aan de orde is.


Uitrol

Na de pilot op U-OV-lijnen 43 en 44 is besloten om het formaat iets te vergroten en meer routes te voorzien van borden.

In de praktijk wisten chauffeurs met zeer geringe lijnenkennis de routes goed te rijden met behulp van het routeboek en de routepijlen.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.